Sessions

Our Program Schedule
Full Program Schedule for Incubating Innovation 2020

Event Type – Breakfast Meeting
Event Theme – State of the Entrepreneurial Ecosystem
Date – Monday, 2nd March 2020
Venue – British Council

SPEAKERS
Ruka Sanusi
Executive Director - Ghana Climate Innovation Centre
Chikodi Onyemerela
Director, Programs and Partnerships, British Council
Franklin Owusu Karikari
Director, NEIP
Nelson Amo
CEO Innohub
Dominic Asante Opoku-Manu
Entrepreneurship Officer, GCIC
Nyame – Nhyiraba Awura Abena Agyeman
Co-Founder, Wear Ghana Ltd

The event will open and start Incubating Innovation 2020, highlight the key initiatives within Ghana’s entrepreneurship ecosystem and recommend ways to make the ecosystem green focused. The GCIC Investor Portal will be launched during the event, a response to one of the solutions to the access to finance challenge within the entrepreneurship ecosystem.

8:30 am

Arrival of Guests/Participants
30 minutes

9:00 am

Welcome Address
Abdul-Nasser Alidu, GCIC
10 minutes

9:10 am

Documentary

Short documentary showing the state of the ecosystem.

10 minutes

9:20 am

Keynote

  • Chikodi Oynemerela, Director, Programs and Partnerships, British Council

20 Minutes

9:20 am

Discussion on the state of the Entrepreneurial Ecosystem

Guests will be led in a discussion by Moderator on the current state of the entrepreneurial ecosystem and invite keynote speakers and discussants to proffer solutions on the way forward for sustainable economic transformation through deliberate business incubation. Each panelist will have 5mins to make a presentation after which there will be 30mins of moderated discussion.
Panel:

  • Franklin Owusu Karikari, Director, NEIP
  • Nelson Amo, CEO Innohub
  • Dominic Asante Opoku-Manu, Entrepreneurship Office, GCIC
  • Nyame- Nhyiraba Awura Abena Agyeman, Wear Ghana

1 Hour 10 Minutes

10:30 am

Breakfast/Launch of Investor Portal & Green Pitch
30 Minutes

11:00 am

Closing Remarks

Event Type – Lecture
Event Theme – There is a Green Alternative
Date – 5th March 2020
Venue – University of Ghana (Centre for African Westlands)

SPEAKERS
Glenn Gyimah
Head, Research & Quality Assurance, Jospong Group
Enoch Boadu
DAS Biogas
Dr. Sachibu Mohammed
CEO, Green Ef
Gerald Forkour
United Nations University – Institute for Natural Resources Africa
Cladue Convisser
CEO, POP Diesel Africa Limited
Abdul-Nasser Alidu
Entrepreneurship Director, GCIC
Ruka Sanusi
Executive Director - Ghana Climate Innovation Centre
Lovans Owusu-Takyi
CEO, SETECH

A 3-part lecture to highlight the green alternatives to our current ways of treating and managing waste, powering our nation, and feeding our people.

3:30 pm

Arrival of Guests & Registration
1 Hour

4:30 pm

Welcome Address
10 Minutes

4:40 pm

Lecture 1 and Q&A– Waste Management

  • Glenn Gyimah (Head, Research & Quality Assurance, Jospong Group)
  • Enoch Boadu, DAS Biogas

30 Minutes

5:10 pm

Lecture 2 and Q&A – Energy Sector

  • Cladue Convisser, CEO, POP Diesel Africa Limited
  • Lovans Owusu-Takyi, Sustainable Energy Technologies Ltd

50 Minutes

5:40 pm

Coffee Break and Exhibition
30 Minutes

6:10 pm

Lecture 3 and Q&A – Agriculture

  • Dr. Sachibu Mohammed, CEO, Green EF
  • Gerald Forkuor, United Nations University - Institute for Natural Resources Africa

30 Minutes

6:40 pm

Closing Remarks

Event Type – Tree Planting in partnership with Accra Metropolitan Assembly & Parks & Gardens
Event Name – Green Ghana
Event Theme – Tree planting
Date – 7th March 2020

Tree planting exercise together with schools and the diplomatic community in Accra to mark Ghana’s 63rd Independence Celebration.

6:00 am

Arrival and Registration of participants
30 Minutes

6:30 am

Tree planting exercise begins

Participants will be divided into groups to ensure an effective, efficient and smooth running of the exercise.

3 Hours 30 Minutes

10:00 am

End of tree planting exercise
10 Minutes

10:10 am

Closing Remarks and Refreshment
30 Minutes

Event Type – Seminar
Event Theme – Green Entrepreneurship – The role of women
Date – 9th March 2020 (International Women’s Day 2020)
Venue – Villa Monticello

SPEAKERS
Amanobea Boateng
Founder and CEO of Women’s DNA Fund
Debbie Ajei‐Godson
Founder, Farminista Africa Ltd
Marigold Adu
Global Bamboo
Selassie Atadika
Chef and Owner, Midunu Ghana
Aisha Ayensu
CEO Christie Brown

The theme for this year’s International Women’s Day is Equal for All, and the theme for GCIC’s Incubating Innovation 2020 is Innovation for Our Future. Grasping both themes, this session on Green Entrepreneurship – the Role of Women will bring together and celebrate the work of selected women entrepreneurs who are contributing to Ghana’s sustainable development, and women who are demonstrating a relentless commitment to turn their passion into profit.

9:00 am

Arrival of Guests and Registration
30 Minutes

9:30 am

Welcome Address/Spoken Word/ Live Music
30 Minutes

10:00 am

Keynote (followed by discussion):
Selassie Atadika (Chef and Owner, Midunu Ghana)
15 Minutes

10:15 am

Coffee Break
15 Minutes

10:30 am

Video Presentation

3 Short videos of women changing their community with Innovative ideas.

15 Minutes

10:45 am

Panel Discussion

Panel Discussion on Green Entrepreneurship - the Role of Women

  1. Selassie Atadika, Chef and Owner, Midunu Ghana
  2. Marigold Adu - Global Bamboo
  3. Debbie Ajei-Godson, Founder, Farminista Afriac Ltd
  4. Amanobea Boateng - founder and CEO of Women’s DNA Fund
  5. Aisha Ayensu, CEO Christie Brown

1 Hour

11:45 am

Lunch
1 Hour

12:45 pm

Closing Remarks

Event Type – Workshop
Event Name – Breaking Barriers
Event Theme – Breaking Barriers in Business- Doing it Right
Date – 11th March 2020
Venue – Alisa Hotel

FACILITATORS
Adu Ampofo
Managing Director, Velia Consulting Limited
Gordon Adomza
Project Director - Ashesi/MIT D Lab
Hamdiya Ismaila
General Manager of Venture Capital Trust Fund (VCTF)
Samuel Yeboah
Founder, Mirepa Capital
Abdul-Nasser Alidu
Entrepreneurship Director, GCIC

A workshop on breaking known barriers in the value chain of operating and scaling a business. GCIC’s Market Analytics reports will also be launched as part of the boot camp activities.

8:00 am

Arrival of Guests / Registration of Participants
30 Minutes

8:35 am

Welcome Address
25 Minutes

9:00 am

Part 1 – Workshop

  1. Adu Ampofo - Small Business Formalisation - Doing it right
  2. Gordon Adomdza - Building scalable business models

2 Hours

11:00 am

Coffee Break
15 Minutes

11:15 am

Part 2 - Workshop

Hamdiya Ismaila - Access to finance

1 Hour 15 Minutes

12:30 pm

Lunch
1 Hour

1:30 pm

Part 3 - Workshop

  1. Samuel Yeboah - Identifying the right human resource for your business
  2. Abdul-Nasser Alidu - Accessing internal and external markets

2 Hours

3:30 pm

Closing Remarks

Event Type – Competition
Event Theme – Green Bootcamp and Pitch
Date – 17th March 2020 – Entrepreneurship Bootcamp
Venue – World Bank office
Facilitators – Abdul-Nasser Alidu & Dominic Asante Opoku-Manu

FACILITATORS AND JUDGES
Abdul-Nasser Alidu
Entrepreneurship Director, GCIC
Dominic Asante Opoku-Manu
Entrepreneurship Officer, GCIC

A bootcamp on business pitching for 50 pre-selected youth entrepreneurs from tertiary institutions around the country.

9:00 am

Bootcamp Part 1

Best approach for building pitch presentation

3 Hours 30 Minutes

12:30 pm

Lunch Break
1 Hour

1:30 pm

Bootcamp Part 2
1 Hour 30 Minutes

4:00 pm

Announcement of the Winners of the elevator Pitch

5:00 pm

Closing Remarks
Are you interested in Ghana’s Green Entrepreneurial Ecosystem?
Our work is at the heart of business activity and sustainable development.
Ghana Climate Innovation Centre
198 Osu Badu Crescent, West Airport, Accra